Сезонът на плажа в южната ни съседка започва на 15 юни

На море в Гърция – възможност ще има и тази година, макар че определено и в южната ни съседка ще се подчиняваме на нови правила, които коронавирусът наложи навсякъде по света. Сезонът на плажа ще започне след 15 юни, когато гръцките ресторанти и хотели ще могат да посрещат гости.

Едни от „най-българските“ гръцки крайбрежия - тези в Ставрос и Аспровалта, посрещат своите гости с добра новина - в региона, по време на коронавирус кризата, не е имало нито един заразен. И затова хотелиерите са категорични, че за туристите престоят край Бяло море ще е безопасен и напълно здравословен.

Какво време ни очаква през лятото? (ВИДЕО)

В хотела на Теодосис Стоицас отчитат леко занижен брой резервации от България. 

„Най-много гости имаме от България, около 60-70 процента. Тази година отчитаме, че доста от нашите туристи се връщат отново и, в интерес на истината, имаме много малко отказани резервации от България. Все пак запитванията са леко понамалели в сравнение със същия период на миналата година, но все пак ми се струва, че се забелязва раздвижване на резервациите“, обяснява собственикът на хотела.

Промените в Гърция след коронавируса са подобни на тези в България. Основното изискване към хотелите е да подобрят максимално хигиената си.  

„ Има няколко промени за нас. Първо, стаите вече трябва да бъдат проветрявани поне по 4-5 часа, преди да бъдат настанени новите гости. Стаите ще бъдат почиствани с парочистачки, така че освен обичайните действия, които правим, и сме напълно убедени, че няма да допуснем никакви възможни заразявания, освен това са ни дадени ясни инструкции, които трябва да следваме: за дистанция между гостите ни, докато чакат в рецепцията, около бара или в градината. И затова ние сме разместили цялото ни обзавеждане за да осигурим тази дистанция“, казва Стоицас. 

Българските туристи трябва да знаят, че от 1 юни глоби за неспазване на противоепидемични мерки в Гърция няма да има. Все пак хората трябва да носят предпазни средства на закрити обществени места. На плажа обаче маските не са задължителни. 

„Нашите гости ще трябва да свикват най-вече със социалната дистанция. Ще видите че във всеки магазин, ресторант всичко се е променило - хората седят на маси, които са далеч една от друга, в магазините хората са с маски, ръкавици и спазват дистанция. Общо взето, нищо не се е променило кой знае колко много, но има някои нови правила, които всеки би трябвало да спазва.“, разказва хотелиерът. И добавя, че в неговия хотел са разместили мебелите във фоайето и рецепцията, за да може да се пази дистанция, както е по указания - да са на разстояние от 1,5-2 метра. „В градината например, където обикновено настаняваме по около 40 човека, сега ще настаняваме 20 човека, за да има достатъчно пространство“, добавя той. „Предлагаме гъвкави цени на клиентите, като те зависят от това как ще се уговаряме за депозита и за евентуалните откази от резервации, но на този етап цените определено са малко по-ниски от миналата година.“ 

Голямото отваряне за хотелите в Гърция предстои на 15 юни. В южната ни съседка резервации за море през лято 2020 вече има от туристи от Румъния, Сърбия и Русия. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.