Каква е ролята им в историческата мисия?

Трима българи са част от екипа, работил за успешното изстрелване на ракетата на SpaceX в Космоса.

Българската следа в изстрелването на ракетата „Дракон“ е ярка. През годините за проекта SpaceX са работили няколко български учени. Кико Дончев е българинът с най-отговорна задача в мисията. Той е директор на наземните операции за изстрелване на капсулата „Дракон“ и работи за компания на Мъск вече 10 години.

Д-р Маргарита Маринова отговаря за разработката на двигателни системи в SpaceX. Тя е специалист по въпросите за колонизирането на Марс и имаше активно участие и в разработването на Falcon Heavy.

 25-годишният Орлин Велев. Вече три години той работи върху структурната стабилност на корабите на SpaceX. Доктор е по компютърни науки. Българските учени нямат право да коментират мисията, а и в този момент те са на работа, почти денонощно. За големия успех и гордостта от мисията, екипът ни разговаря с бащата на Орлин, който е изтъкнат професор по математика зад океана.

Когато в сряда изстрелването на ракетата „Дракон“ беше отменено, бащата на 25-годишния Орлин Велев следи напрегнато екраните и се обажда на синът си.

„Иимахме много интересен диалог със сина ни, защото нашата перспектива беше защо не е изтреляхте ракетата, а от тяхна гледна точка - най-важното е безопасността. Ако те не могат да си покрият всички показатели за безопасност,  не могат да изтрелят ракетата“, сподели бащата.

Семейството на 25-годишния учен се мести в САЩ, когато той е на 3. Баща му е професор по математика.

ИСТОРИЧЕСКА МИСИЯ НА ЖИВО: SpaceX и НАСА изстреляха Dragon с двама астронавти в орбита (ВИДЕО+СНИМКИ)

Орлин Велев - младши е структурен инженер. Работи във фабриката на SpaceX в Лос Анджелис, в компанията е от три години.

Докато Орлин Велев работи по капсулата на космически кораб среща друг българин, който се оказва негов началник.

„Той беше преди това във Флорида за да работи по капсулата, стана дума, че има още един българин - Кико, който координира изстрелване на ракетата“, разказа проф. Орлин Велен.

SpaceX прави втори опит да изстреля двамата космонавти до МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

 Днес Кико Дончев работи рамо до рамо с основателя на SpaceX - Илън Мъск. Българинът е директор наземни операции в компанията. Работи в сърцето на мисията - контролната зала, където на оперативно ниво контролира работата на десетки звена. За това и приносът му ще остане част от историята. 

„За пръв път частната космическа комапиня постига нещо, което досега е постигнато само от частни агенции, но това съответно комерсиализиране води до цялостно смъкване на цените и нещата, които някога струват милиарди днес спадат до стоции хиляди и до стотици“, каза д-р Светослав Александров от БАН.

Първата българката, която става част от компанията на Мъск е д-р Маргарита Маринова, тя отговаря за разработката на двигателните системи на ракетите в SpaceX. Научената й кариера е отдадена на колонизацията на Марс.

„ Моята мечта е да изградим инфраструктура, която да ни позволи да ходим до Марс. Аз работя за това, то не е просто мечта“, сподели тя.

25-годишният Орлин Велев работи по структурната стабилност на корабите на SpaceX. Той е част от компанията вече 3 години, доктор е по компютърни науки. Баща му - Орлин Велев е известен професор в университета в Северна Каролина. Пред NOVA той коментира, че синът му няма право на интервюта, но двамата се чули след успешното изстрелване на ракетата на SpaceX. 

Репортер: Благой Цицелков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.