Сред тях има жена, която е настанена в болница след влошаване на състоянието ѝ

Огнището на коронавирус в Сърница добива сериозни мащаби. 35 са вече положителните проби за COVID-19 в града. Сред тях има жена, която е настанена в болница след влошаване на състоянието ѝ.

Продължава тестването за COVID-19 на голям брой хора в Сърница

Тепърва обаче предстои да се изследват контактните лица на заразените. Днес се очаква да излязат резултатите от 170 проби на служители в цех в съседния град Доспат.  „Вчера беше направен опис на всички контактни лица на потвърдените нови случаи. Днес ще им бъдат направени тестове от РЗИ и най-рано утре ще имаме информация дали има нови заразени. Към момента контактните лица на доказаните случаи са 60”, каза в предаването „Здравей, България” градоначалникът Неби Бозов.

Две деца с положителна проба за COVID-19 в Самоков

По думите му властите са реагирали много бързо и са засекли огнището в цех в Доспат. От там се чакат резултатите от 170 проби. „Очевидно има разпространение на заразата в три области – Смолянска, Благоевградска и Пазарджишка”, коментира още Бозов. В него вече има 14 потвърдени случая на заразата, всички са от Сърница. 

 

 

Той отново призова съгражданите си да спазват социална дистанция и лична хигиена. Кметът обясни, че в социалните мрежи са се появили призиви за неспазване на мерките срещу разпространението на COVID-19. 

Цехът за играчки за шоколадови яйца, в който работят 170-те души, ще остане затворен днес и утре, докато се очакват резултатите от пробите.

Тази сутрин тръгна задочен спор между кметовете на Доспат и Сърница. Според градоначалника на Доспат жените от Сърница не са се заразили в цеха, а са донесли вируса в производствената база. „Ако бяха го получили от завода, мисля, че трябваше да има в нашата община много повече заболели, а в случая имаме само един заболял, който е повече от 10 дни, а в Сърница има 34. И според мен мисля, че оттам е дошъл”, каза Елин Радев.

„Кой е виновен?! Това е излишна тема, която може само проблеми да ни създаде, всички сме виновни, тъй като с олабването на мерките, всички решихме, че трябва да не спазваме основните мерки”, отговори Бозов.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.