Работодателските организации се обявиха против подхода на държавата

Държавата въвежда инициатива за събуждане на т.нар. спящи акции. Става въпрос за безплатни акции от предприятия и боновите книжки от масовата приватизация. Голяма част от гражданите вероятно не знаят за тяхното съществуване. Работодателските организации обаче се обявиха против подхода на държавата.

АИКБ иска незабавно оттегляне на законопроекта за „спящите акции“

„Това е една концепция, която беше отхвърлена от всички организации, а изненадващо за нас сега се появи като проектозакон.  Тези акции, придобити по време на масовата приватизация, се съхраняват безплатно в централен депозитар. Проектозаконът казва, че те трябва да се преместят към инвестиционен посредник, където ще се плащат такси и ще се носи риска на инвестиционния посредник’, обясни председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”. Според него няма причина това да се налага, а регистърът дори се запазва.

„За нас аргументите не са ясни. Това е в противоречие на директивата на ЕК за насърчаване на дългосрочното държане на акции, а не бързото освобождаване. Акциите не са придобити, за да търгуват хората всеки ден с тях. Те ги държат, а когато имат нужда от средства ги продават, или ги държат и получават дивиденти”, добави още Велев.

Какво да правим с боновите си книжки?

Според него голяма част от акционерите имат стойност на акциите, по-голяма от номинала в момента. Направени са сметки, тъй като повечето от тях са инвестирали в по-големите компании. Именно те са и по-успешните. Така 2/3 от гражданите имат акции със стойност, по-висока от номиналната.

„Мит е това, че всички са изгубили. Много от тях са имали лош късмет. Номиналът е 25 лв., но има предприятия, в които една бонова книжка е 100 лв. Има и такива, в които е хиляди левове”, обясни Велев.

Според оценка, милион и половина ще преместят акциите си към посредник или ще ги продадат. Според Велев и в двата случая ще има загуба за собственика. А около 2 млн. души няма да направят нищо. Бизнесът е поискал извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което ще се проведе в сряда.

ТЪРСЯТ СЕ „БОНОВИТЕ КНИЖКИ”: Започва реформа с акциите от масовата приватизация

„При среща с премиера уточнихме, че трябва да има доброволност при тези отношения. Има огромно недоволство от граждани и акционери. Някои от тях казват, че ще съдят държавата”, заяви Велев.