Премиерът инспектира инфраструктурни проекти във Варна

Въпреки увеличението на положителните проби с коронавирус, ситуацията в страната е под контрол. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на нови инфраструктурни обекти във Варна.

Премиерът призова да се запази спокойствие. Според него в момента се движим на границата на разумния риск.

„Умоляваме хората  да не си мислят, че това е приключило. Да, радостното е, че не е толкова свиреп в момента вирусът, много хора го прекарват сравнително леко, оздравяват, оздравелите са ни много повече”, заяви Борисов.

Работата по големите инфраструктурни проекти като магистрала „Хемус” вървяла в срок, убеди се лично премиерът.

„Ще кажеш на варненци, че „Хемус” се строи”, обърна се Борисов към кмета Иван Портних. „От вчера на пълна мощност се работи от Ботевград до Мездра”, допълни премиерът. По думите му от другата седмица започва работата и в двете посоки от магистралата от Велико Търново. „Така че това, което сме обещали, се прави на пълни обороти”, допълни Борисов.

Икономиката обаче все още буксувала заради вируса.

 „Докато не тръгне френската икономика, немската икономика трудно ще се възстановят, защото това са близо 250-300 завода, които в момента работят на минимални обороти”, коментира Борисов.

Процесът по влизане в еврозоната нямало да се забави заради пандемията.

„Продължаваме да прибираме стотици милиони от КТБ и от други фондове, които бяха изнесени, а в същото време Банковият съюз гарантира това да може да се случи. Затова е този контрол на Европейската централна банка. За банковата ни система това е изключителен успех и дисциплина, и гаранции за вложителите в банките”, каза Борисов.

ЕЦБ: България напредва към еврозоната

А за заявката на обвиняемия Васил Божков за нов политически проект, Борисов беше лаконичен.

„Толкова политически проекти има, че ще си загубя времето да отговарям. Демокрация е. Какво ме интересува на Божков проекта", отсече той.  „Не съм чел писмото на Валентин Златев, аз имам работа, не съм като вас", заяви още той.

По-рано днес Валентин Златев обяви, че никога не е участвал в разговор между Корнелия Нинова и Васил Божков. Той подчерта, че в течение на 20 години е бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България. 



Борисов попита и за ситуацията с местата в ясли и детски градини във Варна. Портних обясни, че такъв проблем при тях няма.

„Варна е първият от големите градове, който си е решил въпроса – построили сме 4 детски градини в последните години, в момента се строи още една на бул. „Приморски“, в централната градска част местата за строене на нови детски градини са малко. Предната седмица беше приемът и на 100% сме обезпечили семействата с възможността за детски градини", каза Иван Портних.

 

 

Борисов не коментира напрежението с „Обединени патриоти”, а обиколката му по-късно продължи в компанията на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Не коментира и писмото, което Валентин Златев изпрати до медиите.

А тази сутрин Златев заяви, че никога не е участвал в разговори между Корнелия Нинова и Васил Божков. Той заплаши със съд хората, които твърдят подобно нещо.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.