Това са част от предложените от ГЕРБ законови промени, които бюджетната комисия прие на първо четене

Промените в Закона за хазарта влязоха в бюджетната комисия. Валери Симеонов иска игрални зали или казина да има само в петзвездни хотели, в курорти, както и в пограничните райони. От ГЕРБ предлагат Комисията по хазарта да стане държавна агенция на подчинение на Министерския съвет.

Предложението на Валери Симеонов не беше одобрено. Според депутатите то ще доведе до загубите от около 60 млн. лв.

Ще трябва да се затворят и близо 640 обекта във вътрешността на страната. Прието беше предложението на ГЕРБ Комисията по хазарта да се преобразува в държавна агенция.

Организаторите на хазартни игри: Законопроектът на Симеонов ще доведе до бум на нелегалните залози

Основният мотив да се отхвърли предложението на НФСБ е, че ще настъпят сериозни разходи за бюджета, а преждевременното отнемане на лицензи ще доведе до много дела. Би пострадал и спортът, където почти всички големи рекламодатели са букмейкърски компании. Отказът на подкрепа обаче не притесни Валери Симеонов.

„Продължаваме нашата борба за ограничаването на хазартната зависимост, която може да бъде сравнена в много голяма степен с пандемията от коронавирус”, каза той.

От ГЕРБ са съгласни, че трябва да има някаква промяна, която да ограничи хазартната зависимост. Такъв текст има и в техния законопроект, който получи подкрепа. Той предвижда човек с хазартни страсти да се запише сам в регистър, признавайки, че има проблем. Казината и игралните зали пък да са задължени да не допускат подобни играчи.

Ангел Ирибозов: Закриването на казината ще активизира криминалния контингент

„Над 1 млрд. лв. годишно се даваха за търкане на талончета от лотарията. Нещо такова върви и по отношение на игралните зали”, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова

А БСП излязоха с по-крайна позиция. „Като се ограничат само в планинските курорти и по морето, това няма да попречи на хората, които харчат много пари или са пристрастни, да пътуват”, коментира Румен Гечев от БСП.

От Министерството на финансите съобщиха, че последните лицензии на казина и игрални зали изтичат чак в края на 2030 г.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.