В момента у нас няма нелегален хазарт, категоричен бе той

„Закриването на казината ще активизира криминалния контингент. В момента в България нелегален хазарт няма. Който иска да организира хазарт, се лицензира по много строги мерки". Това заяви  в студиото на „Здравей, България" председателят на УС на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ) Ангел Ирибозов. 

Той коментира и какво ще се случи, ако предложението на Валери Симеонов - казината и игралните зали да са само в курортите и по границата, бъде прието. „Ако се приеме това, ще затворят близо 600 игрални зали. От дълги години говорим за зависимостите в хазартната индустрия. Нито зависимостите се борят със забрани, нито се прави игрален туризъм тип „Лас Вегас” с ограничаване на бизнеса в определени курортни центрове. Зависимостите се борят с превенция. Останалата част е самоизолация. За първи път се разписват подробни мерки за отговорно поведение на организаторите на игралната индустрия – нещо, за което ние говорим от 2008 г. Превенциите се борят с отговорно поведение. Организаторите познават добре своите потребители. Те могат да наблюдават процеса, при който се развива зависимост и да предупредят съответните лица. Това са така наречените проблемни клиенти. В световен мащаб не повече от 3% от населението играе хазарт. Тези, които развиват зависимости, са от порядъка на 10%", каза още Ирибозов.

НФСБ предлага казината и игралните зали да са само в курортите и по границата

„Световната концепция в този бизнес, в който има приходи от над 500 милиарда долара, е това да бъде един вид развлечение. Нито забраната за употреба на наркотици, нито забраната за шофиране след употребата им, предотврати смъртта на журналиста Милен Цветков. Забраните не решават проблема със зависимостите", категоричен е Ирибозов.

По думите му в много страни хазартът е забранен – като Русия и Украйна, например. „В момента има наместени определени структури, които са криминални и под някаква форма развиват този пазар. Потребителите по никакъв начин не са защитени, няма на кого да се оплачат. Криминалният контингент ще намери начин да се вмести в тази ниша, която ще се освободи. Не вярвайте, че тези, които играят в София, ще отидат да играят по морето. Те биха отишли в съседни държави. Биха отишли в Пирот - ще похапнат и поиграят там. Това води до изтичане на средства, защото този проблем съществува", смята още председателят на УС на БТАПОИИ.

Защо НФСБ иска казината да са само в курортите и по границата?

„Текстовете на Симеонов са лобистки. Това може да доведе до концентрация на този бизнес в определен кръг лица, собственици на луксозни хотели. Такъв тип хазарт, който е допълваща туристическа услуга, се прави с отговорна и интегрирана междуинституционална политика. Тук трябва да бъдат намесени интересите на държавата, на Министерството на финансите. Бюджетът ще пострада от тези промени. Към момента данъците, които игралната индустрия плаща, са над 230 милиона лева годишно. Това, измерено към корпоративните данъци, е към 10%. Постепенно тези приходи ще започнат да намаляват. Това ще се отрази и на производителите на игрално оборудване. Нито един организатор на хазартни игри няма да си купи игрално съоръжение, ако се приеме този закон. Това означава утре всичко да бъде изведено на улицата и този сектор да бъде забравен", поясни Ангел Ирибозов.

Той коментира и скандала с Васил Божков. „Когато един организатор, едно подзаконово лице, спазва законовите изисквания, няма проблем. В нашата дейност не е имало подобни неща. При нас има немски компании, които са международно признати, със световен опит”, заключи Ирибозов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.