„Българските букви“ представя 14-те букви от кирилицата без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбука - Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я

Българските букви ще посрещат това лято от днес жителите и гостите на Берлин в едно от най-оживените места на брега на река Шпрее, в близост до Берлинската катедрала и Острова на музеите.

Арт инсталацията е българският поздрав към Германското председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 юли, и е осъществена по инициатива на посолството ни в Берлин и Българския културен институт в германската столица. От германска страна проектът получи подкрепата на държавния министър по въпросите на международната културна политика към федералния министър на външните работи на ФРГ Мишел Мюнтеферинг и на д-р Клаус Ледерер – сенатор по културните и европейски въпроси на провинция Берлин.

„Българските букви“ представя 14-те букви от кирилицата без графичен еквивалент в  латинската и гръцката азбука - Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я.  Изработени като оригинални пейки, те бяха поставени за първи път през лятото на 2018 г. в София под името „Скритите букви“ и  създадоха нови места за четене и своеобразни литературни кътчета в столицата на България. През лятото на 2019 г. проектът гостува в Париж, а в края на 2019 г. беше реализиран и в Рабат, Мароко.

Към всяка пейка от инсталацията на фондация „Прочети София“ са приложени стихове на немски, френски и английски език на 28 български поети. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в Европейския съюз, която се използва от повече от 300 милиона души. През месец септември в парка „Джеймс Симон“ и в Българския културен институт в Берлин ще се проведат и поетически четения с участие на някои от авторите.