За денонощието са регистрирани още 27 случая

Фелдшер, заразен с коронавирус, напусна болницата в Шумен по собствено желание. Медицинското лице е било в контакт с част от заразените в село Изгрев и се е предполага, че е заразил и жителите на съседното село Тъкач. Мъжът е от село Климент, което е съседно на Изгрев. То се намира в община Каолиново, а новите 27 случая на COVID-19 са именно от там. В селото е карантиниран и 80-годишният фелдшер.

Пациенти с коронавирус доброволно напускат болницата в Шумен

„За съжаление 16 юни се оказа черна дата за общината. 27 души се оказаха положителни за коронавирус. Досега бяха 18, така че общата бройка стана 45. За съжаление, безотговорното поведение на един човек доведе до това положение”, обясни кметът на общината Нида Ахмедов. Той заяви, че първият констатиран случай е на фелдшера, който практикува в съседното село Тъкач. Там има заразени цели семейства. Медицинското лице е лекувало и хора от село Изгрев, откъдето се е заразил.

Недоволство в поставеното под карантина село Изгрев

„Констатирали сме 35 контактни лица на фелдшера. За съжаление сред тях има много деца, сред тях и едно на възраст под годинка. Само трима са настанени в болница, плюс фелдшерът и жена му, които се самоизписаха”, обясни Ахмедов.

Служител на РЗИ - Шумен с положителна проба за COVID-19

Двойката е транспортирана с линейка до селото. В момента са под карантина в дома си и се самолекуват. Кметът на селото проверява спазват ли карантината през час. Според Ахмедов в района няма недисциплинирани жители. Тествани са над 200 човека в общината, включително половината работници във фабрика „Каолин”. Там положителните проби са 9 и затваряне на предприятието не се предвижда. Основното огнище е село Тъкач, смята кметът на общината. 

Репортер: Деян Герговски

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК