Коментар на Виктор Лилов и Теодор Димокенчев

Вандалски прояви при протестите срещу расовата дискриминация в Съединените щати. Преди дни бяха съборени паметници на откривателя на Америка Христофор Колумб, както и монументи на военни от Юга през Гражданската война, приключила през 1865 година.

ВАНДАЛСКИ ПРОЯВИ В САЩ: Потрошиха два паметника на Колумб

„Шокиращо е човек от Европа да наблюдава събаряне на паметници, посветени например на Колумб. Ако се преместим отвъд Океана обаче и се поставим на мястото на робите, закарани там с търговски кораби, нещата изглеждат по-различно и това кой какво е открил вече променя контекста”. Това коментира публицистът и международен анализатор Виктор Лилов в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Затова може би е добре понякога да излизаме извън рамките на европоцентричната интерпретация на историята и да се замислим дали всичко е справедливо", каза още той.

Свалиха статуя на търговец на роби в Лондон (ВИДЕО)

„Съгласен съм, че трябва да се абстрахираме, защото и в САЩ, и дори в другите западни държави хората си имат проблеми, които ние тук нямаме. Ние не сме били колониална империя, не сме търгували с роби”, посочва редакторът на Дясна платформа „Консерваторъ“ Теодор Димокенчев.

И допълва: „Според мен САЩ и държавите от Западна Европа са държавите, които все пак са направили най-много, за да се справят с този проблем”.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.