Мореплавателят често е смятат за една от фигурите на геноцида

Вандалски прояви при протестите срещу расовата дискриминация в Съединените щати. Съборени бяха паметници на откривателя на Америка Христофор Колумб, както и монументи на военни от Юга през гражданската война, приключила през 1865 година.

Президентът Тръмп остава твърд в решението си да не сменя имената на бази, кръстени на командири от Юга. В Twitter той написа: "Моята администрация дори няма да обмисля преименуването на тези величествени военни монументи". 

Свалиха статуя на търговец на роби в Лондон (ВИДЕО)

 „Да предполагаме, че тези обекти са по наследство расистки и затова техните имена трябва да бъдат сменени, е пълна липса на уважение към мъжете и жените, които преди да бъдат изпратени в чужбина да отдадат живота си, виждат тях като последно късче американска земя”, каза  Кейли Макенани, говорител на Белия дом.

 

 

Протестиращите призовават за премахването на статуи, които смятат за спорни.

„Ние сме против тези статуи в столицата, които увенчават расизма и лидерите на Ку Клус Клан”, каза една от протестиращите.

Демонстранти изхвърлиха в морето статуя на търговец на роби (ВИДЕО)

Наскар пък забранява флаговете на Конфедерацията, а популярна видеоплатформа свали филма „Отнесени от вихъра" от каталога си. „Мисля, че филмът има своето място в историята, но определено е проблематичен в доста отношения”, посочи Нишел Търнър - водеща на предаване за кино в CNN.

Междувременно Белият дом финализира предложенията си за реформи в полицията.

 „Предполагам, че е разумна реформата, която президентът ще подпише. Искам обаче да е подкрепена и от двете партии”, каза Линдзи Греъм - сенатор от Републиканската партия.

И докато реформата влезе в сила, 12 града в Съединените щати забраниха определени полицейски техники при задържане на заподозрени.