Промените са свързани с борбата срещу коронакризата

Депутатите одобриха с пълно мнозинство втората актуализация на Закона за държавния бюджет за 2020 година. 

Това е втората актуализация на бюджета за тази година, а причина за нея е кризата около COVID-19. С промените се увеличи максималният размер на гаранциите, които държавата може да издава чрез Министерския съвет. Целта е да се включи България в двата общоевропейски инструмента за отговор на последиците от кризата.

„Финансовата помощ ще се отпуска под формата на заем. С това гаранционно споразумение България ще поеме задължение при поискавен да предостави безвъзвратни и безусловни гаранции в максимален размер на 107 милиона”, коментира Менда Стоянова.

Подкрепа за актуализацията дойде и от опозицията в лицето на БСП.„Ние подкрепяме, защото първият проект, който е свързан с участието на България с 51 млн. евро, е свързан с Паневропейския инвестиционен фонд, който ще се реализира чрез ЕИБ. 65% от този фонд ще бъде насочен към малките и средни фирми. Участието във формирането на тези гаранции, по никакъв начин не ни гарантира, че ще се възползваме, ако българското правителство не разработи съответните програми. Очакваме в близко време те да предложат конкретни проекти и нашето общество да се възползва”, заяви Румен Гечев.

 

 

В пленарната зала обаче не се мина без напрежение и нерви. Причината – БСП поиска да се оповести, какви такси са плащани от хазартните фирми. Според ГЕРБ тази информация представлява  данъчно-осигурителната тайна.  „5 години едни 60 милиона пътуват към една партийна централа”, каза депутатът от БСП Георги Свиленски.

„Не мога да разбера защо вашата активност нарасна в момента в който един човек свързан с хазартния бизнес в годините,  започва дистанционно да разкрива някакви факти”, коментира финансовият министър Владислав Горанов.

В крайна сметка беше гласувано до 10 юли финансовият министър да предостави информация, колко фирми са се занимавали  с хазартна дейност и какви са приходите в бюджета за последните 5 години.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.