Отговор на този въпрос дава проф. Йоаким Каламарис

Почивката в Гърция – само с формуляр. В него ще трябва да бъде описано къде ще сме настанени, да имаме временна регистрация, за да ни намират по-лесно местните власти при установяване на положителна проба за коронавирус.

Гърция с нови изисквания за почиващите в страната (ФОРМУЛЯР+ИНСТРУКЦИИ)

Самият формуляр е на английски език. Пред NOVA посланикът на Гърция у нас Димитриос Хронопулос обясни, че изискванията не са нови. И досега е имало изискване да се попълва хартиен формуляр на границата. „От 1 юли това ще става чрез електронна платформа. Ще се въвеждат данните на хората, които пътуват. След като ги попълнят следва автоматичен отговор, че те са попълнени. След това ще получат и QR код, с който ще преминат през границата. В случай че паднат системите и хората не могат да се регистрират, тогава ще се върне старият вариант с хартиения носител”, допълни Хронопулос.

Връщат пътуващите към Гърция, които не са попълнили декларация

Университетският преподавател, бизнес анализатор и предприемач проф. Йоаким Каламарис предположи, че проверките ще се извършват избирателно. „Гърция няма капацитет от служители, за да могат да проверяват на място. Който не получава обратна връзка или няма одобрение, означва, че се канселира неговото пътуване. Няма да се връщат коли с пътници. На място ще се попълва такъв формуляр”, обясни в „Здравей, България” той.

Проф. Каламарис допълни, че цените на храната в гръцките курорти е почти на нивото на тези в България. А заради пандемията от коронавирус в южната ни съседка са закрити около 55 000 бизнеси.

Подробности по темата гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.