Туристите ще бъдат проверявани на случаен принцип

Пътуващите към Гърция, които не са попълнили новата онлайн декларация, няма да могат да влязат на територията на страната. Хората ще бъдат проверявани на случаен принцип. 

В неделя стана ясно, че всички туристи ще бъдат задължени да попълват онлайн нов формуляр, в който ще се съдържа информация за държавата, от която идват, както и адрес на дестинацията за престой в южната ни съседка.

ФОРМУЛЯРА ПОПЪЛНЕТЕ ТУК

Мярката е част от усилията на гръцките власти за ограничаване на разпространението на коронавируса предвид факта, че от 1 юли в страната ще заработят всички международни летища.

Декларацията трябва да бъде попълнена 48 часа преди пътуването. След това регистрираният получава имейл и код, с който ще може да влезе в Гърция.

Гърция с нови изисквания за почиващите в страната (ФОРМУЛЯР+ИНСТРУКЦИИ)

Хората, които идват от страни от „червената зона”, ще бъдат тествани за коронавирус. На останалите тест ще бъде направен на избирателен принцип. Българските граждани, които пристигат от други европейски страни, също ще бъдат изследвани.

Протоколът, който трябва да попълваме, е на английски език. Освен откъде идваме и къде отиваме, трябва да въведем и номер на лична карта, мобилен телефон и електронна поща. Завършеният формуляр генерира уникален QR код, който трябва да бъде представен на граничните власти.  Без този код границата няма да можем да минем.

„Целта на тази процедура е да може по-лесно и по-бързо да се намери човек, който по време на случайна проверка се докаже, че е заразен”, каза Димитриос Хронопулос – посланик на Гърция в България.

На случайните тестове ще бъдат подложени само хора, които са пътували в рискови страни. Това не включвало България. Ако все пак ни направят тест, то трябва да останем на посочения от нас адрес в Гърция до излизането на резултата.

Александър Гергинов живее до границата и често я преминава. Решава от днес за днес. Сега се притеснява, че няма да има тази възможност.

„На практика ни трябва адресът, на който ще останем там, постоянният ни адрес, номер на лична карта, пощенски код дори. Попълва се около 20-30 мин. Много е неудобно, защото трябва да попълним формуляра 48 часа преди самото пътуване”, коментира той.

 

 

Компромиси да минем границата без такава декларация и код са възможни само в краен случай - като срив на системата.

„Понякога падат системите, технологиите. В случай, че има такова нещо или блокира системата и не може някой да влезе, за да попълни формуляра, или пък ако на самата граница се появи такъв проблем, тогава на границата ще има възможност за старата процедура на хартиен носител”, каза Димитриос Хронопулос.

Правилата на гръцките власти са безкомпромисни, предупреди и съветникът на българския посланик в Атина. И посъветва в никакъв случай да не тръгваме на път без QR-код

„При условие, че трябва да се получи QR код, не може да бъде само на хартиен носител. На база на този код системата решава кои хора да бъдат тествани за коронавирус”, заяви Йоханес Крикорян - съветник на българския посланик в Атина.

Тези, които ще пътуват до Гърция само за ден, не е нужно да попълват адрес на престой, а само града, в който отиват. В Гърция са предвидени 70 хотела, които ще бъдат специално за хора под карантина.

Репортери: Бойка Атанасова, Мариана Торманова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК