Момчето е посетило няколко заведения на бала си

Издирват се повече от 100 абитуриенти, които са били в контакт със свой заразен съученик с коронавирус. 18-годишното момче е от Бяла.  Той е бил диагностициран броени дни, след като бил на бал с класа си. Момчето е ученик в колеж във Велико Търново. Предполага се, че се е заразил още по време на матурите.

Заедно с другите зрелостници,  в събота момчето обиколило няколко нощни заведения във Велико Търново. Младежът бил с главоболие още преди бала, но го отдал на вълнението. Ден след тържеството се почувствал зле. Сега е в болница в Русе.

„В последствие се поява отпадналост. В неделя той го отдава на това, че е купонясвал. В понеделник се появява високата температура”,  обясни доц. д-р Дора Маринова от УМБАЛ "Медика" Русе.

Абитуриентът е откаран с линейка до болница в Русе. Състоянието му е стабилно.Лекарите не изключват вероятността младежът да е заразил съучениците си.

 

 

Клубовете, които абитуриентите са посетили, са затворени за дезинфекция. Близките на 18-годишното момче в Бяла са поставени под карантина. От Здравната инспекция във Велико Търново са издирили 125 човека, които са били в контакт с болното момче

„На част от тях са взети проби, на останалите поетапно се вземат . Утре продължаваме да пробонабираме и съответно да преценяваме какъв е рискът”, обясни директорът РЗИ-Велико Търново д-р Евгения Недева. Първите резултати от тестовете се очакват в четвъртък. 

Репортер: Наталия Йорданова

ОТЛОЖЕНИ БАЛОВЕ: Абитуриенти се готвят да броят от терасите (ВИДЕО)

158 са новите случаи на коронавирус у нас

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК