Чешки бизнесмен е другият нов инвеститор след ББР

Valea Foundation е вторият инвеститор в „Първа инвестиционна банка" след „Българската банка за развитие". Холдингът на чешкия бизнесмен Карел Комарек придобива почти 8% от банката. Така изискването за ликвидност на банките у нас вече е изпълнено и България може да кандидатства за Банковия съюз и чакалнята на еврозоната.

За NOVA главният изпълнителен директор на банката Никола Бакалов разкри детайли около листването на акциите.

ЕЦБ вижда България в чакалнята на еврозоната до края на 2020 г.

„Valea Foundation е семейна фондация на г-н Карел Комарек, който е огромен инвеститор с разнопосочни интереси в Централна Европа. Те разглеждат тази инвестиция като портфейлна инвестиция”, каза той.

„Комарек е голям инвеститор за България. За нас е гордост, че той е избрал „Първа инвестиционна банка", посочи Никола Бакалов.

ББР придоби акции от „Първа инвестиционна банка“ (ВИДЕО)

Пред NOVA от банката обясниха и защо акциите са продадени на цена от 5 лева, а дни по-рано са се предлагали на двойно по-ниска стойност.

„Борсовата цена не е водеща в определянето на нейната цена. Особено за сделки, когато се купуват големи пакети акции. Борсовата цена е параметър при определяне на пазарната цена, но не единствена. Много по-важен барометър е балансовата стойност или счетоводната цена на акцията, която към края на март 2020 г. е 8,87 лв., заверена от два независими международни одитора, че е толкова”, каза Бакалов.

На практика след двете сделки, България вече е изпълнила изискването за ликвидност на банковата система. Условие, необходимо за  влизането в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната.

„Oбщата капиталова адекватност на ПИБ ще е малко над 22,5%, в сравнение с малко над 19,5% в края на март 2020 г. Резултатите на банката винаги са били чудесни досега, за сравнение през 2017г., 2018г. и 2019г. банката постигна печалба 181, 244, 274 млн. лв. печалба. Както виждате банка в отлична форма и сигурно това е една от причините да привлечем такъв инвеститор”, посочи Никола Бакалов.

 

 

Добрата новина- банкерите остават оптимисти въпреки кризата с COVID-19.

„Моето очакване за развитието на икономиката е, че бързо ще се възстанови, тъй като считаме, че тази криза не е структурна и много бързо България ще успее да излезе от нея”, коментира изпълнителният директор на банката.

Целия разговор с изпълнителния директор на „Първа инвестиционна банка" гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.