Оплакванията за чистотата на плажовете не секват

В началото на сезона - сигнали от туристи за мръсни води в морето. Въпреки че според проверяващите качеството на морската вода у нас се повишава – оплакванията за чистотата на плажовете не секват.

През годините Офицерският плаж край Варна поведе в непрестижната класация за плажовете с най-мръсна вода по българското Черноморие. Причината беше директно изливане на отходни води от канала директно в морето. Така години наред пробите показваха „лошо” качество на водата.

НА ХОТЕЛ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ: Какви са мерките и правилата?

През последното лято почти две трети от изследваните в лаборатории проби с морска вода, взети край плажовете у нас, показват отлични резултати. Едва 4% са със задоволително качество, а за първи път от години критични нива на замърсеност не са открити в нито една от общо 811 взети проби по цялото крайбрежие.

„В над 90% от нашите курорти те са хигиенизирани – от гледна точка на пречиствателни станции, централна или локална канализация. Не бих казал, че българското море, от гледна точка на морската вода, е по-рисково от морето в Гърция, Италия или други дестинации”, заяви доц. Стоян Ханджиев.

 

 

Сигналите за изливане на отходни води, боклуци и мръсни плажове обаче не спират. А всяка поета глътка морска вода може да ни коства приятния завършек на почивката, категорични са експертите.

Пътуването до морето – по нови правила (ОБЗОР)

„Поглъщането е входната врата - не заради това, че водата е морска, а заради това, че би могла да е заразена и би подействала неблагополучно по отношение на вирусна инфекция, диария и т.н.”, коментира доц. Стоян Ханджиев.

Традиционно, в разгара на сезона, лекарските кабинети по Черноморието се препълват с пациенти с диагноза летен грип.

„Морската вода сама по себе си не е рискова, тъй като тя е един хипертоничен разтвор на различни соли, които са и с антибактериално и антивирусно действие. Всичко е въпрос на избор на места, които са сигурни като локации”, каза доц. Стоян Ханджиев.

Още по темата гледайте във видеото.

А вашите сигнали и предложения за теми очакваме на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.