Отговор на този въпрос дава бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров

„Ситуацията е патова. Нито главният прокурор може да отстрани президента, нито държавният глава може да отстрани обвинител номер 1. В Конституцията се предвиждат съвсем различни процедури, по които може да бъде търсена отговорност и да бъде прекратен мандата. Имунитетът на държавния глава не може да бъде снет. Може да му бъдат прекратени правомощията”. Това обясни в предаването „Здравей, България” бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

Гешев: Политикът Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси

Той обясни, че искане за прекратяването на правомощията на президента може да бъде изпратено до Конституционния съд, след като се съберат гласовете на 2/3 от членовете на парламента. То може да е с мотив нарушаване на Конституцията и да бъде иниицирано от поне 60 депутати.

Проф. Киров обясни, че главният прокурор може да бъде свален само с предложение на Висшия съдебен съвет. След това президентът трябва да го освободи от поста му.

Протести в "Триъгълника на властта", стигна се до напрежение (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му прокуратурата не е трябвало да влиза показно в сградата на президентството. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.