Тъжната вест съобщиха от Съюза на артистите

Почина актьорът Васил Стойчев. Един от най-достойните и най-уважаваните наши актьори си е отишъл от този свят, малко преди да навърши 85 години, съобщиха от Съюза на артистите в България.

„Аз си мисля, че великата сила на театъра и неговата вечност имат връзка с факта, че във всеки човек той е нещо вродено. Всеки обича театъра", припомнят от САБ думите на Стойчев.

Поклонението ще се състои на 18 юли, събота, в 11:00 ч. във фоайето на Народния театър.

Васил Стойчев е роден на 29 септември 1935 г. в град Кюстендил в семейството на фотограф - „Фото Бански“. Завършва Образцов икономически техникум в София, една година учи във ВИИ „Карл Маркс“ и През 1954-1959 е студент във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство в класа на професор Филип Филипов.

 

 

Заедно с колегите си Виолета Бахчеванова, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов е разпределен в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас. През 1960/61 Стойчев и съпругата му Виолета Бахчеванова са назначени в Народния театър, където актьорът прекарва 50 години от творческата си кариера. Има изяви и на сцената и на Театър 199. Стената на славата пред театъра пази спомена за Бахчеванова и Стойчев с отпечатъци, послание и шарж.

Актьорът играе и в Радиотеатъра в БНР, и в телевизионния театър.

Сред най-ярките му роли са тези в "Под игото", "Таралежите се раждат без бодли", "На всеки километър".

Носител е на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за изключителен творчески принос към българския театър“ през 2013 г.

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Васил Стойчев!

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.