Причината - безводието в населеното място

Десетки жители на ловешкото село Малиново блокираха за кратко пътя София-Варна. Хората недоволстват заради безводието в населеното място.

Местните твърдят, че проблемът им е от години. Заради засушаването селото е на режим - три дни без вода и само един с водоподаване. На протеста пристигнаха и представители на ВиК - дружеството в Ловеч и областната управа. Обещанието на властите е, че до дни проблемът ще бъде решен.

55 дни без топла вода по време на пандемия в части от София (ВИДЕО)

Над 300 жители на Малиново излязоха на главния път София-Варна и спряха за кратко движенето. Местните хора твърдят, че проблемът им е от години. Заради задушаване то селото е на режим - три дена без вода и само един с водоподаване. „Първо - зимата нямаше снеговалежи, за да се запълнят водоизточниците. Второ – дъждовете не са обилни. И липсата на вода се дължи на поливането на земеделски площи”, обясни Данаил Събевски,  управител на ВиК – Ловеч.

Жителите на Малиново са около 700. Всички поискаха трайно решение на проблема. „Ние не протестираме за утре. Ние протестираме за догодина. Утре и вдругиден ще завалят дъждове и ще се забрави”, коментира  Ибрахим Абдиев, кмет на селото.

От ВиК - дружеството в Ловеч обявиха, че имат вариант да докарат повече вода в селото. „Ще поискам инженерни проучвания, дали това е възможно и ще реши проблема на село Малиново”, обеща областният управител на Ловеч Ваня Събчева.

„До три дни ще бъде изчистена и вкарана всичката вода от местните водоизточници. Не можем да преценим обаче дали ще стигне”, отговори Данаил Събевски - управител на ВиК – Ловеч

Така, след 20 минути протестни действия, хората Малиново се прибраха, за да изчакат обещаната водата, която щяла да дойде най-рано след три дни.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.