Анкара обяви, че започва сеизмични проучвания край гръцкия остров Кастелоризо

Поредно изостряне на отношенията между Гърция и Турция. Атина изпрати протестна дипломатическа нота към турското външно министерство, след като Анкара обяви, че започва сеизмични проучвания край гръцкия остров Кастелоризо. Той се намира в Източното Средиземноморие, на едва 2 км от континентална Турция и често пъти става повод за ескалация между двете съседни държави.

Съединените щати предупредиха Турция да спре операциите си във водите на Гърция, а темата беше обсъдена и по време на посещението на германския външен министър Хайко Маас в Атина.

„Международното право трябва се зачита и затова напредъкът в отношенията между ЕС и Турция ще бъде възможен само, ако Анкара спре провокациите в източното Средиземноморие. В същото време, в ЕС виждаме нуждата от диалог с Турция, като се има предвид, че тя е стратегически партньор в НАТО и в миграционната политика”, коментира германският външен министър Хайко Маас.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.