Заради високите температури и вятъра в следващите дни опасността ще бъде още по-голяма

Екстремен риск от пожари е обявен за половин България. Заради високите температури и вятъра в следващите дни опасността ще бъде още по-голяма.

Само през последното денонощие в Хасковско огнеборците гасиха над 15 пожара, които обхванаха хиляди декари площи.

Понякога само 1-2 минути са достатъчни огънят да се разпространи на десетки метри фронт.

„Най-важният елемент е времето. При суха растителност, вятърът много бързо разпространява пожара. При възникване на пожар, гражданите първо да се обадят на 112, за да съобщят за него и след това, ако могат с подръчни средства, ако могат, да се опитат да го ограничат”, препоръча Митко Чакалов, директор на РСПБЗН – Хасково.

Така е станало и вчера при големия пожар между Тънково и Върбово. Сигналът е закъснял с половин час и при пристигането на пожарникарите огънят вече е обхванал близо 500 декара ниви.

„Огнените езици бяха около 5 метра, с лекота преминаха пътя и не можеше да мине автомобил заради високите температури и пламъчното горене”, обясни Веселин Бекяров, инспектор в РСПБЗН – Хасково.

Понякога само случайността предпазва хората от най-страшното. Като в село Гарваново, където преди дни пожар стигна на метри от къщите.

В най-опасните периоди от пожарната залагат на превенция. В Хасково вече разполагат с модерна техника за откриване на пожари.

„Най-хубавото нещо на този камион е, че като се позиционира в най-високата точка, пускаме автоматична детекция и камерата се върти автоматично на 360 градуса и засича пожар”, обясни Веселин Бекяров.

Така в момента на запалването екипите са готови да тръгнат. От пожарната призовават хората на полето да са извънредно внимателни и да не допускат небрежност.

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.