По информация на кмета на селото няма пострадали

Авария прекъсна транзитния газопровод от България към Гърция. Инцидентът стана в района на Кулата. От спуканата тръба са изпуснати минимални количества газ. Няма пострадали хора, но на мястото на инцидента започна оглед.

Аварията е станала малко преди 8 сутритна. Тръбата се пука на два километра от село Кулата и на метри от Петрун Панчев, който по това време е в овощната си градина.

"Един тътнеж, като силно земетресение и след няколко секунди - взрив. Пушекът се вдигна, всичко се тресе, абе направо земетресение, една-две минути погоря, и така, тъмен пушек, после бял пушек - викам това е газ, това ако е котловина, ако е наситена, става опасно.", споделя той.

Заради огромното налягане в тръбата тонове кал и земна пръст са се вдигнали във въздуха.

„Понеже налягането в високо, при самото изпускане на газта се изхвърля почвата. Защитната система е заработила веднага. Такива аварии се случват. За щастие не е имало никой наблизо. Знаете природният газ е по-лек от въздуха и се е изпарил веднага в атмосферата”, разказа Павлин Иванов, началник на компресорна станция – Петрич.

Мигновено е сработила защитната система, клапаните са се затворили и това не е позволило да изтече голямо количество газ. Засега основната версия е свързана с така нареченото стареене на материала, от който е направен тръбата. Тя е в експлоатация от 30 години насам, а за последно състоянието й е проверявано през 2014 година. Тогава проблеми не са констатирани.

 

 

В следобедните часове на мястото на аварията пристигна и екоминистърът Емил Димитров. Той заяви, че няма щети върху околната среда.

„Според мен инцидентът е станал, защото тръбата е стара. Не се е спукала по шева, а покрай него”, поясни той.

За да ремонтират спуканата тръба на Кулата пристигна тежка техника от Ихтиман.  

„Основната предполагаема причина е стареене на материала. Участъкът е строен преди 30 години. Не изключваме и други версии. До утре трябва да започнем сушенето на газопровода”, обяви Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

Ремонтните дейности ще продължат и през нощта. Очаква се подаването на газ да бъде възстановено в рамките на утрешния ден. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.