Арт пространство, театър и образователен център за лишените от свобода

Амбициозен проект цели да промени едно от местата за лишаване от свобода в България. Според него затворът в Пазарджик скоро трябва да се превърне в място, което да ти се прииска да посетиш, но само като турист.

„Проектът е за социален бизнес. Това означава самофинансиращи се социални услуги. В Англия едно от най-продаваните кафета е печено в затвор, например. Когато имаш производствена база зад решетките и в същото време финансираш хубави неща, които ще се случват и вътре, и вън, мисля, че това е бъдещето за социалните услуги у нас”, обясни председателят на фондация „АртАнгел” Илиян Кузманов.

Една част от пространството в затвора ще включва арт център, в който ще се прави театър, ще се рисува, ще се учи на креативно писане. Останала част ще е производствена база, в която ще се произвеждат хляб и сладкарски изделия. Според психолози изкуството и спорта създават умения в хората, а това ще промени коренно живота на затворниците.

Повече по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.