По думите му двете заболявания се различават трудно

„Напълно възможно е човек да се зарази едновременно и с коронавирус, и с грип”. Това заяви в студиото на „Здравей, България”  доц. д-р Спас Спасков. По думите му двете заболявания се различават трудно.

Той коментира и по-големия брой на починали с вируса през последната седмица. „Предполагам, че от Министерство на здравеопазването ще изяснят причината за увеличението на смъртността. Важно е да се знае дали става въпрос за натрупване на влошаване на състоянието при различни пациенти или говорим за тенденция на база на общия брой болни", поясни Спасков. Според него бройката на пациентите в интензивни отделения е показател за състоянието на здравната система. Засега тя се справяла. 

Нови 265 заразени с COVID-19 у нас (ВИДЕО)

 

„Има много уплашени хора и в болниците се приемат пациенти, които не са в тежко състояние. Поради тази причина нараства броя на хоспитализираните", обясни доцентът. 

Спасков смята, че през септември броят на заразените ще намалее. „Тогава обаче ще се появи друг проблем - ще се смеси коронавируса с други грипни заболявания",  каза още специалистът. 

Нови 8 души от Дома в Русе с положителен резултат за COVID-19 (ВИДЕО)

Той поясни, че колкото е по-голямо количеството на микроба, толкова по-голяма е вероятността да се заразим и да изкараме тежко коронавируса. Затова Спасков отново призова хората да спазват дистанция и да носят маски. 

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.