Бяха публикувани данните за второто тримесечие на 2020 година

Европейският съюз отчете рекорден срив на икономиката. Бяха публикувани данните за второто тримесечие на 2020 година. Те показват свиване от 11,9%.

Отпускат финансов стълб за 1,8 млрд. лв. за подпомагане на икономиката

Това са най-лошите показатели, в 25-те години откакто Евростат систематизира данните. Те се прибавят към лошото първо тримесечие, когато също беше отчетен спад, макар и по-малък.

Причина за катастрофалните показатели е епидемията от коронавирус. Мерките срещу болестта блокираха цели сектори от икономиката. Най-тежко засегнатата икономика е тази на Испания. Там отчитат свиване от 18,5%.  Други големи икономики, като френската и италианската, също са се свили повече от средното за Евросъюза. В Испания само последното тримесечие е заличило икономическия ръст от предишните 6 години.

Експерти прогнозират 21% ръст на фалитите в България

„Последиците от извънредното положение с пандемията са точно тези данни за невиждания спад на брутния вътрешен продукт, които получихме днес. Най-тежкият момент отмина. Сега дойде време за възстановяване и трябва да се фокусираме върху това изцяло.", заяви испанският премиер Педро Санчес.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си