Министърът даде брифинг относно политиките, насочени към хората с увреждания

Това не е протест на майки на деца с увреждания, а тежки политически провокации. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг относно политиките, насочени към хората с увреждания, който се проведе съвместно с представители на организации на хората с увреждания.

Напрежение и сблъсъци след съботния протест в София

"Събрали сме се заради опита на една поредна провокация да бъде представена като защита на правата на хората с увреждания. Говори се много за това, какво е направило правителството за хората с увреждания. От 2009 година разходите на Министерството за труда и социална политика за хора с увреждания са били 245 млн.лв., а за 2020 година -  921 млн. лв.", каза още тя и представи данни за политиките и програмите на правителството.

 

 

"Това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания. Те имат нужда не само от пари, но и от конкретни идеи. Въпреки диструктивния характер на поведението на Вера Иванова, тя е част от работните групи на социалното министерство. Като член на тези групи тя получава информация , документи, справки и има възможност да участва в активния диалог. Сами преценете дали да наричате това, което се случва отвън протест на майки на деца с увреждания. Това не е протест на майки на деца с увреждания, а тежки политически провокации", категорична бе Сачева.

СДВР: Ако бяхме пуснали буса на "Системата ни убива", трябваше да пропуснем и други коли (ВИДЕО)

Според представители на организации на хората с увреждания за пореден път се прави опит за противопоставяне на едни хора с увреждания срещу други. Те са на мнение, че фокусът се насочва към една група хора и се отклонява от свършеното досега за останалите.

"Законите, срещу които в момента се протестира, са изградени с участие на Манолова и Илиева. През 2018 година върху нас беше оказан много силен медиен натиск. Въпросът е да намерим формата нещата да се случват. Хората с увреждания не са добитък, ще намерят начин също да излязат на протест", заяви представител на организациите.

Сачева подчерта, че не твърди, че в социалното министерство са успели да свършат всичко, но се работи към подобряване на условията за хората с увреждания.

„Не системата, а омразата убива. И тези протести ще минат, но проблемите на хората с увреждания остават и трябва да се работи за тяхното разрешаване”, заяви министърът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си