Снощи протестиращи хвърляха жълти стотинки по сградата на Министерския съвет

26-ти ден протести и блокади. Три кръстовища остават затворени в София. Палаткови лагери има на „Орлов мост”, на площад „Независимост” и на Ректората. Заради блокирания център, задръствания тази сутрин имаше по повечето основни артерии в града.

Снощи демонстрантите хвърляха жълти стотинки по сградата на Министерския съвет. После направиха традиционното шествие, а някои обявиха гладна стачка.

Недоволни затвориха за няколко часа пътя за Гърция, като демонстративно пресичаха на пешеходна пътека в Кресна. Блокирано остава и трасето Хасково - Стара Загора. Според управляващите - диалогът с протестиращите все още е възможен.

 

Вече повече от 30 часа пред Софийския университет е и бусът на майките от „Системата ни убива”.  Те са категорични, че блокадата няма да падне, докато не уволнят служителя на МВР, взел решението бусът им да не бъде допуснат до „Орлов мост” в събота вечер.

„Докато не я даде, ние ще сме тук. Това беше капан да ни пуснат дотук и да ни приклещят. Бяхме неправомерно задържани, а на сутринта полицаите посегнаха на децата ни. Това е недопустимо. Ние сме на улицата и такова нещо не е имало”, каза една от майките - Вера Иванова.

Майките от „Системата ни убива” коментираха и вчерашното изказвана на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. По време на брифинг тя каза, че това не е протест на майки на деца с увреждания, а тежки политически провокации.

„Деница Сачева ни изкара на улицата. След като стана министър на социалната политика демагоса всичко, постигнато от нас. Нарекохме я Министър „Лъжа”, коментира още Иванова.

 

 

Вчерашният 25-ти ден на антиправителствени протести в столицата премина през сериозно нарушаване на обществения ред. Част от недоволстващите и вчера се събраха на площад „Независимост”. Протестът започна с музика, а след това по сградата на Министерския съвет полетяха жълти стотинки.

Около 9 вечерта започна и традиционното шествие. Протестиращите преминаха през палатковия лагер на Софийския университет, но не се спряха там, а продължиха пътя си до „Орлов мост”.

След това отново се разделиха на няколко лъча и блокираха и други булеварди и кръстовища в София.

 

 

 

Блокада вчера имаше и на Е-79 в района на Кресна. Протестиращи спряха движението привечер, като пресичаха постоянно пешеходна пътека в града. От двете страни се образуваха големи колони от чакащи коли и камиони, но напрежение нямаше. Движението беше възстановено малко след 21:30 часа.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.