Ливан е в тридневен траур, взривът в Бейрут предизвикал хаос и паника

Ливан е в тридневен траур от днес след мощната експлозия в столицата Бейрут, при която загинаха най-малко 100 души, а над 4 000 са ранени. Целият град беше разтърсен от взрива, предизвикал хаос и паника. 

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ ЩЕТИТЕ СЛЕД ЕКСПЛОЗИЯТА

Пристанището на Бейрут беше разтърсено от първа експлозия. Скоро последва втора, много по-мощна, която мнозина сравняват по мащаби с такава от атомна бомба. Взривът е усетен чак в Кипър, чиито брегове се намират на около 200 км от Бейрут. Взривната вълна предизвиква хаос и паника в ливанската столица и помита пристанището и околните квартали.

Посланикът на България в Бейрут: Смята се, че са гръмнали цистерни с амониев нитрат (ВИДЕО)

Засега се смята, че причина за трагедията е избухването на голямо количество амониева селитра. Веществото е било конфискувано от кораб преди години. Било е в склад на пристанището. Според местни медии складът не е отговарял на изискванията за съхранение на амониева селитра, която може да бъде взривоопасна при определени обстоятеслтва. NOVA се свърза с жители на Бейрут, които казват, че към разрушенията и жертвите се прибавят неизвестност и подозрения.

„И досега нямаме ясен отговор от правителството какво всъщност се случи вчера”, каза Рауи Абделсатер, жител на Бейрут.

 

Източник: Ruptly

„Виждал съм война, снимал съм война. През 2006 година я видях в Южен Ливан. 30 дни бяха необходими за същото разрушение. Сега го имаме само след една експлозия. Това е катастрофа, никога не съм виждал подобно нещо”, заяви режисьорът Филип Арактинги.

Хиляди ранени при мощен взрив на пристанище до българското консулство в Бейрут (ВИДЕО+СНИМКИ)

Търговските контейнери приличат на смачкани консерви, автомобили и камиони са овъглени, а по земята са разпръснати отломки от разрушените сгради. Ливанският министър-председател обеща, че отговорните за тази катастрофа ще бъдат наказани. И в момента продължават усилията за спасяване на ранените и търсене на загинали под отломките. Вече претоварените заради пандемията от коронавируса болници в Бейрут изнемогват от хилядите пострадали.

"Имаме повече от 300 пострадали в нашата болница, всичките ни лекари са в операционните. Понесохме и много щети, таванът при входа падна, навсякъде има стъкла", каза една от лекарите.

В болницата, в която работи, са загинали четири медицински сестри. Повече от 200 лекари, пациенти и посетители са били ранени. Подобни щети са понесли стотици сгради. Кметството казва, че до 300 000 души са останали бездомни.

Експлозията в Бейрут е била като земетресение с магнитуд 4,5

От взривната вълна е пострадала и сградата на българското посолство в Бейрут, но за щастие няма пострадали.

 

 

„Експлозията беше след работно време на посолството. Аз бях извън него, но има колеги, които живеят там. Аз, като всички, го усетих много силно”, обясни за NOVA посланикът на България в Бейрут Боян Велев.

 

 

Инцидентът става в момент, когато Ливан претърпява най-тежката си икономическа криза от десетилетия. Икономиката се срива, а от месеци насам страната е обхваната и от протести срещу правителството.

 

 

Много държави обещаха помощ на Ливан. Екипи от Турция, Франция, Русия и Нидерландия вече пристигнаха или са на път към пострадалия град. Папа Франциск призова християните да се молят за Бейрут. Всички в Ливан също помагат с каквото могат.

„Има призив - нека всеки, който може да помогне с нещо, да го направи. Някои ще дарят кръв, други ще приемат в дома си тези, които загубиха своя. Всеки ще работи с всички сили, за да помогне”, каза Рауи Абделсатер.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.