Прозорците на службата ни са счупени

Най-малко 50 души са загинали и над 2 700 са ранени при две експлозии в пристанището на ливанската столица Бейрут близо до ливанската военноморска база. Това обяви министърът на здравеопазването на страната Хамат Асан.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Съпругата и дъщерята на ливанския премиер Хасан Диаб са сред ранените при мощната експлозия, съобщи телевизионният канал Ал Арабия. 

Експлозиите са отекнали в целия град, като предизвикали хаос и паника. Изключително мощната взривна вълна е нанесла щети из цял Бейрут, включително и на президентския дворец.

Сред пострадалите сгради е и посолството на България в града, съобщават от МВнР. По сградата му има минимални щети – счупени прозорци.

По информация на дипломатическата ни мисия няма пострадали сред служителите в посолството. От консулството ни нямат данни и за пострадали българи.

 

 

Причините за експлозията все още не са установени.

„Не знам какво стана, бях за риба. Чух, че има пожар, тръгнах за вкъщи и чух някаква експлозия. Тогава бях ранен и аз, но не разбрах какво точно се случи”, каза един от пострадалите.

 

Генералният секретар на ливанската партия Катаеб, Низар Наджарян, е станал жертва на експлозията, обяви Ал Арабия на своята страница в Twitter. Партията е част от парламентарното мнозинство, коалицията „14 март“, противници на алианса воден от „Хизбула“ и Свободното патриотично движение.

Днешните експлозии стават в момент, в който Ливан претърпява най-тежката си икономическа криза от десетилетия. Икономиката на страната се срива, а почти половината от населението е изпаднало в бедност. От месеци насам страната е обхваната и от протести срещу правителството.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.