Това е една от версиите, по които работи разследването там

Заразяването в дома за възрастни хора в Русе може да е станало чрез персонала. Много от служителите работят и на други места. Това е една от версиите, по които работи разследването там.

Трима са вече починалите, а над 90 са положителните проби в социалното заведение.

Проверката е възложена на РЗИ. Търси се как е влязла заразата в Дома за стари хора. „Трябва да се изяснят всички мерки, които са били предприети, достатъчни ли са били и дали те са били причина, ако нещо не е осъществено, за навлизане на епидемията в Дома”, заяви зам.-областният управител на Русе Валентин Колев.

Още 33 положителни проби в дома за стари хора в Русе

Областният оперативен щаб ежедневно следи ситуацията. По думите на зам.-председателя на Щаба през целия период на пандемия е имало контрол и препоръки от страна на прокуратурата.

„През изминалата седмица два пъти Щабът беше събран по този повод, а конкретната проверка, която е възложила прокуратурата, беше заради Дома за стари хора, иначе контролът е бил всеобхватен”, каза още Колев.

 

 

Живеещите в Дом "Възраждане" са 215. Част от тях са изолирани на последния етаж на сградата. Други, които са положителни с коронавирус, но нямат симптоми, са във вила на общината извън града.

В болници остават 27 възрастни, които са с придружаващи заболявания и имат нужда от постоянно медицинско наблюдение. От установяване на инфекцията в социалното заведение на 23 юли до днес има три смъртни случая. Започнало е тестване и на възможните контактни лица с персонала на Дома.

„Провежда се тестване на социалния патронаж. Това са хората, които имат контакт в Дома покрай храната, която носят. Тестването се извършва от РЗИ”, каза микробиологът д-р Йолета Гарванска.

-Докладите от проверката в Дом "Възраждане" трябва да бъдат предадени в прокуратурата до две седмици. Тогава държавното обвинение ще се произнесе имало ли е небрежност или данни за престъпление в действията на институциите, отговорни за здравето на възрастните хора.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.