Темата коментира икономистът Румен Гълъбинов

В четвъртък от Президентството излязоха с план за излизане от кризата, изготвен от Стратегическия съвет към държавния глава.

На въпрос дали проектът за Национален стратегически документ е алтернатива за управление на президента, в ефира на „Здравей, България”, икономистът и член на Стратегическия съвет Румен Гълъбинов заяви: „По-скоро го разглеждаме като алтернатива за обществена комуникация”.

„Кризата в момента е безпрецедентна и без аналог. Имаме пандемия от COVID-19, икономически и финансови проблеми, които сега се изразяват по-ясно”, добави още той.

Румен Радев: Хората трябва да знаят какво е състоянието на страната (ВИДЕО)

Гълъбинов поясни, че България е най-бързо намаляващата държава от гледна точка на население в ЕС. „Освен това имаме ниска раждаемост в Европа, както и едни от най-високите нива на смъртност”, допълни икономистът. 

Относно актуалната обстановка в страната членът на Стратегическия съвет каза: „Има недоволство и гражданска инициатива, която е против настоящото управление. Очевидно е, че има аргументи, според които нещата могат да се управляват по-добре”.

Според него, ако настъпи втора вълна на COVID-19, възстановяването на икономиката ще се отложи за 2021 г. „Ще прекараме цяла календарна година в рецесия. В този смисъл, дори пренесено и в следващата година, възстановяването няма да започне по-рано от средата на 2021 г.”, уточни той.

Гълъбинов посочи, че е добре, че страната ни има гласуван лимит за нов дълг. „Не е добре да го използваме сега. Добре е да го разсрочим за три години напред и да си го ползваме, при нужда”, заключи той.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.