В град, където животът на стотици хиляди се преобръща само за секунди, Изра и Ахмад са благодарни, че са живи и здрави

4 август - денят на безпрецедентната за Ливан експлозия, която опустоши Бейрут, промени завинаги живота на много ливанци. Оцелелите ще помнят този ден завинаги.

Всичко в този 4 август изглеждало прекрасно за булката Изра Себлани. Сияеща от радост, тя позирала за сватбения си филм, близо до изискан хотел в централната част на Бейрут. Романтичната сцена обаче не трае дълго. Сватбената фотосесия на Изра Себлани е прекъсната от експлозията.

Кадри от дрон показаха разрушенията след взривовете в Бейрут (ВИДЕО+СНИМКИ)

Драматичните кадри запечатват момента, в който огромната експлозия от вторник разтърсва ливанската столица. Двойката младоженци и снимачният екип се втурват да бягат и до потърсят сигурно убежище. „Подготвях се за моя голям ден от две седмици. Бях толкова щастлива, като всички други момичета – ще се омъжвам! Родителите ми ще ме видят в бяла рокля, ще изглеждам като принцеса”, разказва Себлани.

Така големият ден на д-р Изра Себлани се разбива на парчета. Самата тя е лекар и преди да избяга успява да помогне на пострадалите. „Нямам думи, с които да опиша това, което се случи по време на експлозията. Толкова ми е тъжно”, казва тя.

„Не може да се опише разрушението, което последва и шумът от експлозията. Още сме в шок, никога не съм чувал нещо подобно на този шум”, коментира Ахмад Субей.

Фотограф засне експлозията в Бейрут (ВИДЕО+СНИМКИ)

На следващия ден тя и 34-годишният й съпруг, бизнесмен от Бейрут, се завръщат на същото място и трудно осъзнават какво точно се е случило. „В този момент, това красиво място, където бяхме и където хората стояха в ресторантите, пазаруваха или просто се разхождаха се превърна в призрачен град. Град, изпълнен с прах и изпочупени стъкла. Хората викаха, други бяха окървавени, беше истински кошмар”, разказва Изра Себлани.

29-годишната американска гражданка Изра Себлани се завръща в родния си Ливан, за да се омъжи за Ахмад Субей. Първоначално желанието им било сватбата да е в Съединените щати, но годеникът очаквал да получи американска виза вече три години. Тъй като имиграционните ограничения се затягали все повече двамата решили, че не могат да стоят повече разделени. Изра и Ахмад решили да се оженят в Бейрут и да поканят роднини и приятели. „Като погледна какво се случи с нас, с мен, със съпруга ми и фотографа, как се измъкнахме невредими… Благодаря на Бог, че ни опази и само това ме кара да се чувствам оптимистично и да запазя радостта от случая, който дойдох да отпразнувам”, казва Изра Себлани.

В град, където животът на стотици хиляди се преобръща само за секунди, Изра и Ахмад са благодарни, че са живи и здрави.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.