Преди избухването на скандала Маркус Зьодер събираше най-голяма подкрепа за кандидат за канцлер на консервативния блок на Ангела Меркел

Близо 1400 души, заразени с коронавирус и тествани от баварските власти, не са били своевременно уведомени, че са носители на заразата. Скандалът в германската провинция набира скорост и има и политическо измерение.

Родители в Хърватия се обявиха срещу връщане на децата в училище

Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер обяви в началото на юли безплатното масово тестване на пристигащите на южната граница на Германия като мярка, която ще пази цяла Германия. На магистралите в близост до границите с Австрия и Чехия бяха изградени пунктове за тестване на завръщащите се от лятна почивка. От направените над 107 хиляди теста близо 1400 се оказват с положителен резултат. Но властите не са смогнали да уведомят заразените своевременно, а за други 100 положителни проби не могат да установят чии са.

Баварският министър-председател Зьодер прекъсна летния си отпуск и призна грешката:

„Стана много неприятен фал и изразявам съжалението за на цялото правителство за допусната грешка“.

„Надцени се и действа прибързано“, коментира опозицията в Германия.

Преди избухването на скандала Маркус Зьодер събираше най-голяма подкрепа за кандидат за канцлер на консервативния блок на Ангела Меркел. Не на последно място заради решителните си действия за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.