„Още през 2017 г. поехме ангажимент за свикване на Велико народно събрание”, каза още тя

„Винаги се водим от това да бъдем обединена нация и народ. Не бягаме от избори и служебен кабинет”. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в студиото на „Събуди се”.

„В нашата предизборна програма още през 2017 г. поехме ангажимент да започнем дебат за нова Конституция и за свикване на Велико народно събрание. Темата за това какво още е необходимо да се направи като изменение във връзка със съдебната власт, е от много години”, каза още тя. И доплълни: „Още в предишното Народно събрание имаше дискусии по темата. Тогава имаше сериозен дебат какво е възможно с обикновено Народно събрание и какво не".

Борисов предлага свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията (ВИДЕО)

„Премиерът ми се обади преди да направи обръщението вчера. Обсъждали сме месец и половина дали е добре да се направи. Съдебната система трябва да отговаря на очакванията на хората. Процедурата не е проста – свикване на Велико народно събрание, а преди това - обсъждане. Винаги сме показвали, че имаме смелост да го направим. Не бягаме от тази отговорност, не бягаме от избори и служебен кабинет. Винаги се водим от това да бъдем обединена нация и народ“, заяви тя.

Според нея настоящата Конституция безспорно има своите достойнства. „Аз съм юрист, работила съм години по нея. Тя свърши своята работа. В същото време обаче, големите реформи, които обществото очаква, не могат да се случат с обикновено Народно събрание”, категорична бе Захариева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.