Кула с часовников механизъм

След дълго мълчание часовниковата кула в Кубрат отново отброява с камбанен звън часовете на денонощието. С възстановяването на вековния механизъм се е заел самоук майстор.

Десетилетия жителите на Кубрат не са чували този звън, въпреки че часовникът работи.  Задачата на Димитър била да открие как да синхронизира позицията на стрелките и камбанния звън, как да намери и подмени части, изработени преди десетилетия и да настрои фините механизми. Работи в пространство от четири квадратни метра, а и достъпът да кулата не е лесен

„Всичко си е на зъбчатки,  не са износени, само трябва да се уплътнят. По принцип въжето е обтегнато винаги с тежести и от там луфта се обира на самите зъбчатки. Часовникът е работил доста години, усещам има някакви изтривания по него, но може да работи още много. Въпрос на поддръжка. Той е като малко дете-трябва да се навие, да се почисти и да се свери”, разказва Димитър.

Спомени от детството са причина той да се захване с възстановяването на часовника. И въпреки, че не се смята за майстор, вече има опит с поправката на часовника в Исперих.

„Исках да го видя, да си припомня навремето човекът, който ми беше показвал от къде се навива,някои детайли. От там като че ли нещо ме събуди - започнах да мисля коя шайба от къде, коя зъбчатка кое задвижва, просто влязох в часовника да видя как диша, как работи”, добавя Димитър.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.