Недоволството беше в отговор на отсъствието на полиция при блокадата на бул. „Ситняково”

Домати и яйца полетяха по сградата на МВР в 41-вата вечер на протести срещу правителството. Традиционно протестиращите започнаха да се събират на площад „Независимост” към 19.00 ч. Вместо към „Орлов мост”, те се отправиха към Министерството на вътрешните работи.  Акцията беше придружена със скандирания "Оставка" и "Мафия".

Недоволството беше в отговор на отсъствието на полиция при блокадата на бул. „Ситняково”, където се стигна до сблъсък на демонстранти и колата на майка с две деца.

„След като МВР абдикира от основната си функция да пази сигурността на гражданите а и след този инцидент, който се случи вчера, ние ще покажем какво е мнението ни за тях. Те не си изпълняват задълженията, очевидно по заповед на властта, срещу която ние се борим 41 дни. Ние ще покажем колко много ги обичаме”, каза един от протестиращите.

В същото време на спорното кръстовище имаше друг митинг - в защита на жените и децата от агресия.

"Не подкрепяме катуна на "Орлов мост"! Не подкрепяме скарата на "Орлов мост"! Не подкрепяме тоалетните на "Орлов мост"! Не подкрепяме на "Орлов мост" да се пекат кебапчета и кюфтета и да се пие бира! Това ли са хората на промяната - хора, които бият жени и децa?", попита един от протестиращите - Георги Флоров.

Тази сутрин протестиращите на "Орлов мост" отговориха. "Аз също съм против насилието над жени, не бива да се изправяме българи срещу българи точно в този момент”, смята Петър Тошев, който също е протестиращ.

"Има различни начини за протест. Това е един от тях. Всеки си избира”, коментира друг от протестиращите.

И тази сутрин имаше затруднения с придвижването в София. Палатковите лагери остават три – на площад „Независимост”, при Ректората и на „Орлов мост”.

Днес Софийската районна прокуратура повдигна обвинения срещу двама души след възникналото напрежение по време на протеста пред румънското посолство в София в понеделник. Тогава демонстранти потрошиха колата на жена, която опита да премине през блокадата. Двете деца на шофьорката също бяха в автомобила.

Обвиненията на двама мъже са за хулиганство и грубо нарушаване на обществения ред. Единият е пуснат под гаранция от 500 лева. За другия съдът трябва да реши дали да остане в ареста.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.