На дружеството наемател е направено предписание в незабавно да демонтира помпата

Язовир „Цонево” е замърсен с битово-фекални води. Това е станало ясно след проверка по подаден сигнал на територията на село Дебелец, Община Дългопол. В близост до язовира се намира туристически комплекс, който се оказва, че изхвърля отпадните си води директно във водоема. Местни жители са притеснени от ситуацията там.

Сигнал за замърсяването на язовир „Цонево" подава Васил Кирилов, който е възмутен от това, че туристически комплекс в близост до водния басейн изхвърля отпадъчните си води. По думите му местни хора от село Дебелец многократно са сигнализирали до институциите. „Тъй като досега язовирът беше на по-високо ниво, тръбите не се виждаха. Канализацията им за мръсна вода беше покрита. Сега обаче водата се оттегли, канализацията остана на сухо и вече се вижда. На места е повредена”, разказа той.

Местни хора в селото са възмутени от неприятната миризма, която се усеща в района. „Сега отново подадох сигнал, за да дойдат да видят какви безобразия вършат. Не може хората да ловят риба тук, а отделно ако се наложи този язовир да се използва за питейни нужди, водата да се замърсява по този начин. Освен фекалии там се изливат препратти, други отпадъци”, коментира още Кирилов.

Откриха замърсяване с фекални води в язовир „Цонево”

Експерти от Басейнова дирекция, РИОСВ-Варна и регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околната среда извършват незабавна проверка. Направен е обход около крайбрежието на язовира, като е извършена и проверка на комплекса, който е отдаден под наем на фирма, която се занимава с туристическа дейност със сезонен характер. В близост е открит бутон, с който се включва помпа, чрез която по тръба и монтиран към нея пожарникарски шланг се изхвърлят отпадъчните води в сухия ръкав на язовира.

„По закон за устройство на територията и по плана на МОСВ за ползване на язовира като резервен за питейни нужни за Варна и Добрич не е разрешено в 1,2,3-та охранителна зона да се изпускат такива води”, заяви кметът на Дългопол Георги Георгиев.

През 2018 г. общината в Дългопол получава писмо от МОСВ. „Изпратиха писма, че вече е отпаднала необходимостта за язовира като такъв за резервен нужди”, каза още Георгиев.

От комплекса не пожелаха да застанат пред камерата на NOVA, а на дружеството наемател е издадено предписание незабавно да отстрани помпата, монтирана в шахтата.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.