Решението идва след разговор с министър-председателя Бойко Борисов

Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието след разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори, се казва в съобщение на Министерския съвет.

Иван Гешев: Достигната е „червената линия” (ВИДЕО)

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов вече посочи, че според него тази оставка е грешка. Но обяви, че ако тя е личен акт, няма да има много ходове. А коалиционният съвет на управляващите ще е в началото на следващата седмица.

Коментар по темата направи и транспортният министър Росен Желязков, който присъства на откриването на третия метродиаметър в София.

"Оставките са личен акт, а премиерът е човекът, който ги предлага на Народното събрание. Доколкото разбирам, а така е и по коалиционно споразумение, това предстои след разговори с коалиционните партньори", каза той.

"За мен е изненада тази оставка на министър Данаил Кирилов", заяви депутатът от "Обединени патриоти" Християн Митев, зам.-председател на правната комисия в Народното събрание. Той посочи, че не може да я коментира, защото не са ясни мотивите за нея.

"Не виждам причина за подаване на оставка в резултат на работата му. Не откривам съществени пропуски в неговата работа. Като правосъден министър той се справя добре", категоричен беше Митев.

Менда Стоянова за Конституцията и ВНС: Тепърва предстоят разговорите по същество

Не закъсня реакцията и на БСП.  

„Ние в БСП искаме оставката на целия кабинет, а не поетапна подмяна. Без значение са мотивите на г-н Данаил Кирилов.Те просто ще дадат въздух на правителството още 24 часа. А обществото има нужда от оставка веднага”, заяви Кирил Добрев. 

Христо Иванов, чиято партия от години е фокусирана върху съдебната система, не остана доволен от оставката. Той коментира с лайв във Facebook пред Съдебната палата. „Това, което се случва, е, че един абсолютно безсмислен министър на правосъдието беше застигнат от своето безсмислие”, заяви Христо Иванов.

Бившият евродепутат Николай Бареков пък направи Facebook обръщение пред Министерството на правосъдието. „Основната причина Кирилов да си отиде така омаскарен е, че той не се вписа в концепцията на Иво Прокопиев за управлението на правосъдието в България”, заяви Николай Бареков. 

Ако бъде приета оставката на Кирилов, следва гласуване и от парламента. Засега публично не се спрягат имената на негови наследници. 

Преди да стане министър на правосъдието, Данаил Кирилов беше депутат от ГЕРБ в три народни събрания. В продължение на пет години беше и председател на Правната комисия. Кирилов беше избран за министър на мястото на Цецка Цачева през април 2019 година, когато бившата парламентарна шефка се оттегли заради скандала „Апартаментгейт”. 

През последните месеци Кирилов беше един от най-коментираните министри в социалните мрежи. Стигна се до там, че премиерът Бойко Борисов му забрани да пише в страницата си във Facebook, след като правосъдният министър сравни лидера на „Да, България” Христо Иванов с анимационния герой Спондж Боб. Дълго време преди това политическите опоненти на Кирилов пък го оприличаваха на Барни Ръбъл. 

Гласуване на оставката на Кирилов от парламента може да се случи най-рано на 2 септември, когато е първият работен ден на депутатите. До тогава Кирилов е министър в оставка.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.