Такива случаи има в Белгия, Нидерландия и Хонконг

Вече има няколко доказани случаи на повторно заразяване с COVID-19. В Нидерландия това е възрастен пациент със слаба имунна система. В Белгия пациентката се е разболяла отново три месеца след първото заразяване, когато не е развила достатъчно антитела, обяснява белгийският вирусолог Марк Ван Ранст, преподавател в Льовенския католически университет.

Той посочва, че все още няма данни колко души могат да се заразят повторно. „Това не са добри новини”, подчерта той, цитиран от Deutsche Welle

ЛЪЖИТЕ ЗА COVID-19: Хора умират от вируса, но и от глупост

Вирусът се променя

В началото на седмицата в Хонконг също имаше подобен случай. 33-годишен компютърен специалист даде положителен резултат за коронавирус, макар вече да бе изкарал заболяването през април. Мъжът се заразил при пътуване в Испания и не проявил симптоми. 

Според лекарите не може да се говори за повторно „избухване” на първата инфекция, тъй като вирусът Sars-CoV-2, открит у тримата пациенти, е генетично променен. Според Изабела Екерле, ръководител на Центъра за вирусни заболявания в Женевския университет, новите инфекции не са изненадващи. „От други респираторни вируси знаем, че те успяват да надхитрят имунната ни система и могат да ни заразят отново и отново.” Джон Цийбур, вирусолог от университета в Гисен, допълва: „Известно е, че имунитетът в областта на носа и гърлото не е особено траен”.

Лъже ли се грубо и "на едро" за коронавируса?

Пристигащи от България, Босна и Турция пренасят заразата в Германия

На 26 август институтът „Роберт Кох” отчете 1 576 нови положителни проби за COVID-19 в Германия за денонощие. Според експертите от института повече от 40% от новозаразените във Федералната република са били инфектирани в чужбина. Най-честите инкубатори на болестта са Косово, Босна и Херцеговина, Турция, Хърватия и България, отбелязват от „Роберт Кох”. Същевременно експертите не крият, че завръщащите се от пътувания се тестват много по-често от останалата част от населението, така че данните не са непременно показателни.

Разпространиха нова версия за появата на коронавируса

Междувременно германските власти повишиха нивото на риск при пътуване до Париж и части от Лазурния бряг. Пристигащите от тези региони на Франция ще трябва да се подлагат на задължително тестване и карантина при завръщането си в Германия. От осми август Германия подлага на задължително тестване за коронавирус пристигащите от рискови територии, в които се отчитат сериозни нива на разпространение на COVID-19. Изследванията се извършват непосредствено след пристигането в страната и са безплатни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.