„Експертен кабинет ще бъде измама", заяви още президентът

"Имам готов вариант за конституция". Това заяви президентът Румен Радев при откриването на новата учебна година в най-старото висше военно училище у нас "Георги Стойков Раковски".

"Народните представители по Конституция изпълняват волята на народа. Затова следва те да се съобразят с тази воля, а тя е ясно – оставки, служебно правителство, честни избори и ново доверие", коментира още държавният глава. 

Започват политическите консултации за промени в Конституцията

Той подчерта, че протестите не стихват и в големите градове в Западна Европа. А именно нестихващото недоволство било обществения вот на недоверие към правителството.

 

 

Борисов: Стана ясно кои са сценаристите и какви са сценариите (ВИДЕО)

"Не може проваленото управление на Борисов да води каквито и да е конституционни дебати, да продължава да управлява. Цинично е това управление, което погази Конституцията, сега да има амбицията да дарява на гражданите нова. Мисля, че българите са единни в решимостта си да отстранят тази власт, която се превърна в символ на корупцията. Това управление приключи морално и е важно час по-скоро да приключи и формално. Всичко друго е агония и подклажда повече гнева на хората", заяви държавният глава.

Президентът се обърна с молба към  народните представители – да не гласуват за експертен кабинет, когато оставката бъде подадена, което според Радев било неизбежно.

„Експертен кабинет ще бъде измама. При един такъв, пак кабинетът на Борисов ще организира изборите”, обясни държавният глава.

Държавният глава заяви още, че няма да влиза в дебати за нова конституция. Той и екипът му имали свой проект. 

„Ще инициирам веднага дебата за конституция експертно, в момента в който видя оставките. Нагли са опитите за пожизнено управление на Борисов в този си вид. Трябва да се гарантира категорично машинното гласуване”, каза президентът.

На влизане във Военната академия Радев беше посрещнат от група протестиращи с искания за оставката му.

Утре президентът Румен Радев ще направи обръщение към народа от трибуната на Народното събрание. Това обявиха от прессекретариата на държавния глава. По традиция президентът присъства при откриване на нова сесия на Народното събрание.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.