Бунтовете започват. Датата е 2 септември 1885, а мястото - Панагюрище

Макар и в една по-различна за България и света година, в условия на пандемия и коронавирус, отбелязваме 135 години от Съединението.

Княжество България, Източна Румелия, като автономнна област под властта на султана и Македония, която остава в Османската империя. Така е разпокъсана Санстефанска България на Берлинския конгрес, няколко месеца след Освобождението. Въпреки разделението обаче,  социалните, икономически и културни контакти между Княжеството и Източна Румелия не прекъсват. А че обединението им е наложително, не се съмнява никой. Така, по подобие на революционните комитети преди Освобождението, се заражда нов - Български таен централен революционен комитет. Създават се и чети.

135 години от Съединението на България

„Задачата, която си поставят, е обединение, съединение на всички български територии разпокъсани след конгреса. Неговия талант - на Захари Стоянов, като публицист, журналист, е достатъчен, за да разбуни духовете. Има и чисто техническа подготовка“, разказва уредникът на Националния исторически музей Христо Христов.

Бунтовете започват. Датата е 2 септември 1885, а мястото - Панагюрище.

Властта на султана над Източна Румелия е представлявана генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Заради зачестилите подобни събития в околността, вечерта на 5 септември той свиква спешно заседание в Пловдив, на което се взима решение в Цариград да не се съобщава за случващото се. Междувременно чети от различни места, тръгват към Пловдив.

Пред събралите се около конака граждани, е прочетена прокламация. Съединението е обявено. Властта поема временно правителство, начело с д-р Георги Странски, до идването на княза. На 8 септември в Търново, младият тогава Александър I Батенберг издава манифест, с който узаконява Съединението. И още на следващия ден българският княз е посрещнат в Пловдив, под развято вече българско знаме.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.