„Толерантността, солидарността и непреклонността са писали и продължават да пишат най-светлите страници от нашата история", каза още той

„Днес будна България преоткрива девиза "Съединението прави силата". Има хора, които се борят за вечните залози на живота – свободата и равенството. За чистата и свята република, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи и с чиста съвест”. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържественото честване на Съединението в Пловдив.

„Толерантността, солидарността и непреклонността са писали и продължават да пишат най-светлите страници от нашата история. Лъжите, репресиите и интригите не могат да спрат един събуден народ, който е поел към своето бъдеще. Поклон пред дръзките и храбрите, да живее единна България”, каза Радев.

„135 години ни делят от онзи септември, когато народът ни взе в свой ръце съдбата си. Половин България беше поставена под властта на султана. Тъкмо Тракия, Средногорието и Родопите бяха откъснати от родината. Докато в Търново свободна България се сдоби с Конституция, на българите от Източна Румелия бе натрапен органическият устав”, посочи той.

И допълни: „Дейците на съединението поправиха това. Възродена България показа как цивилизовано и без насилие един просветен народ се събира под общата стряха на своята историческа родина и няма сила, която да го спре”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.