Проучването включва лица, направили тестове в 11 американски здравни заведения през юли

Вечерята в ресторант или пиенето в бар може да увеличи двойно риска от заразяване с COVID-19 в сравнение с други социални дейности като пазаруване, посещение на салон за красота или работа в офис, според ново проучване на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. То включва лица, направили тестове в 11 американски здравни заведения през юли. От 314 пациенти, около половината от тях (154) са тествани положително за вируса, предаде БГНЕС.

Шестте месеца на пандемията в цифри

Участниците са отговорили на въпроси за това как са прекарали времето през двете седмици преди теста им, включващи различни дейности, като събирания у дома, пазаруване, вечеря в ресторант, посещение на офиса им, козметичен салон, фитнес, бар/кафене, църковно събиране или пътуване с обществен транспорт. За всяка дейност участниците били помолени да оценят спазването на мерките за социално дистанциране на мястото, като носенето на маска за лице. Участниците били от щати в цялата страна с различни ограничителни мерки: Калифорния, Колорадо, Мериленд, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Охайо, Тенеси, Юта и Вашингтон. Тези от тях, които са се оказали положителни за COVID-19, "са посещавали приблизително два пъти по-често ресторант, отколкото тези с отрицателни резултати от теста за SARS-CoV-2", се посочва в доклада. Още повече са били баровете или кафенета, посещавани от болните през последните 14 дни.

По-малко застрашени ли са от COVID-19 пушачите?

„Опасността в ресторантите е свързана с циркулацията на въздуха. Посоката, вентилацията и интензивността на въздушния поток могат да повлияят на предаването на вируса, дори ако мерките за социално дистанциране и използването на маска се прилагат съгласно настоящите насоки“, пишат авторите на изследването. „Маските не могат да се носят ефективно, когато се яде и пие, докато пазаруването и много други дейности на закрито не изключват използването им“, се добавя в доклада.Ресторантите с места за сядане на закрито и на открито, които работят на пълен капацитет без раздалечаване на маси, носят най-висок риск, казват центровете.

„Изберете доставка, ако е възможно, и предприемете стъпки за спазване на дистанция и носене на маска“, съветват американските центрове в Twitter.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.