В 70-ия ден на протести яйца полетяха към сградата на Народното събрание

Изкараха със сила протестиращите, които влязоха в сградата на Народното събрание и отказваха да излязат. Напрежението ескалира около 18.30 часа, когато охранители на НСО започнаха да извеждат един по един протестиращите вътре. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК 

Първо бяха изведени четирима души от "Изправисе.бг", а след това и майките от "Системата ни убива". Специално за мъжа в инвалидна количка беше осигурен медицински екип. Той се е стресирал от ситуацията, научи NOVA.

Протестиращите, които се бяха събрали пред сградата на парламента, за да подкрепят демонстрантите в него, замеряха полицаите с предмети. Те блокираха бул. "Дондукова", а по-късно се преместиха пред Президентството. Оттам протестиращите призоваха президента да разпусне НСО, замеряха и новата сграда на Народното събрание с яйца. 

Традиционно протестиращите се отправиха и на шествие до "Орлов мост", където движението беше блокирано за около час и половина. Точно в 23 часа то беше освободено.

 

 

В деня, в който депутатите приемат промените в Изборния кодекс, бившият омбудсман Мая Манолова, със свои съпартийци и майки от "Системата ни убива", окупираха деловодството на Народното събрание. И обявиха, че остават там до оставка на кабинета. Екип на NOVA беше единственият с тях зад загражденията. Той напусна, след като това беше изискано от службите за сигурност.

Председателят на парламента поиска НСО да се намеси. А докато течеше скандалът пред деловодството, бурни спорове избухнаха и в залата.

 

Майки от „Системата ни убива”, заедно с Мая Манолова и хора от „Изправисе.бг” влязоха в деловодството на Народното събрание още сутринта за уговорена среща с БСП. Разказаха, че носели в себе си 240 декларации за подпис от депутатите с искане за оставка на правителството. При групата слязоха депутати от БСП.

Протестиращи влязоха в НС и отказват да си тръгнат

Председателят на Парламента Цвета Караянчева направи специално изявление, с което обяви, че няма да позволи провокации. Категорична беше и че няма отказан диалог. Караянчева напомни и за друга акция, отново в сградата на парламента, преди няколко месеца.

"Няма да позволя да се правят провокации в Народното събрание, не бива да допускаме това, което се случи с барикадираните сестри, НСО да си свършат работата и да уведомяват надлежно за правилата гражданите", обяви тя.

Протестиращите заявиха, че са готови да присъстват на срещата с управляващите. Междувременно жена от протеста легна на булевард „Дондуков” в знак на протест.  Тя отказа помощта на медицински екип, дошъл с линейка.

 

 

По-късно от НСО и МВР излязоха с позиции по случая. От Националната служба заявиха, че спазват стриктно приложимия към дейността и функциите им закон и съответните подзаконови нормативни актове, както и че няма да допуснат да бъдат употребявани за политически цели и ще се противопоставят остро на всякакви опити в тази посока.

"Служители на НСО, в тясна координация с МВР, изведоха принудително група граждани, които в нарушение на посочените разпоредби отказаха да напуснат охраняем от НСО обект - сграда на Народното събрание", уточняват от Службата.

От полицията се разграничиха от случилото се, подчертавайки, че полицейските служители нямат законови правомощия за осигуряване или възстановяване на обществения ред на територията на сградите на Народното събрание, чиято охрана е изцяло в компетенциите на Националната служба за охрана.

"В компетенциите на служителите на МВР е гарантирането на обществения ред във външния периметър на сградите на Народното събрание. В този смисъл извън техните правомощия е осъществяване на каквито и да е действия по извеждането на граждани от вътрешността на сградите на българския парламент", се казва в изявлението на МВР.

Репортери: Мариана Торманова, Ивелина Николова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.