От КАТ напомнят, че всяка година над 100 души загиват в катастрофи като пътници

Европейски ден без загинали на пътя! Той е част от седмицата на мобилната безопасност и се отбелязва в цяла Европа. У нас кампанията е под мотото „Пази живота”. От КАТ напомнят, че всяка година над 100 души загиват в катастрофи като пътници, защото са били без колан.

Пътната полиция проверява знаците и маркировките около детските градини и училищата

А експеримент доказва, че до голяма степен при удар оцеляването ни в автомобил зависи от обезопасяването. Целта му в деня без загинали на пътя е хората да изпитат върху себе си нуждата да са обезопасени в автомобила, казват организаторите. Инициативата ще продължи до края на седмицата в Националната спортна академия.

„Може би всеки един ден виждам по светофарите родители, които отпред, на предните седалки, са се завързали, а отзад детето е право между седалките и си играе. Ако в този момент колата се блъсне с 50 км/ч, това детенце ще си разбие главата или в предното стъкло, или в таблото на автомобила, като сигурно ще бъде тежко наранено”, обясни автомобилният състезател Димитър Илиев.

С новите фишове от КАТ нарушителите ще получават бързи наказания

Доказателство, че коланът спасява животи и предпазва от тежки наранявания, е и симулация на катастрофа с преобръщане. В ситуация трябва да опитаме максимално да съберем крайниците. Да не се опитваме да се подпираме.

„Пътната полиция” отбелязва и сериозен ръст на катастрофите, предизвикани от пияни шофьори. До края на юли тази година са станали 797 такива инцидента.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.