Законопроектът ще влезе в сила най-рано следващата година

Наказание само с фиш за всички нарушения на пътя. Това предвижда законопроект, одобрен от правителството. Ако бъде приет, ще отпадне съставянето на акт за нарушения на пътя, а с това и тромавата процедура по налагане на наказания.

Пътните полицаи съставят близо 300 000 акта всяка година. За да бъде наложено наказание на практика обаче, на много от шофьорите им се налага да чакат с месеци излизането на наказателното им постановление. Не са малко и тези шофьори, които си позволяват да карат с неплатени актове. Ако промяната бъде приета, фишовете ще влизат в сила веднага. Няма да отпадне възможността шофьорите да обжалват наложените им фишове. Ще има и бонус за тези, които платят до 14 дни – 30% от сумата.

Всички глоби към КАТ - на един фиш

Светозар Иванов е от шофьорите, които се възползват максимално от тромавата и объркана процедура по налагане на наказание с акт от КАТ. Има близо 20 неплатени санкции зад гърба си. Успял е да остане ненаказан за всички тези провинения.

По закон сега, след съставяне на акта на пътя, нарушителят чака поне месец до издаване на наказателно постановление, което също трябва да му бъде връчено. От Държавната агенция за безопасност на движението обясняват защо се налага промяна в законодателството. 

„В момента МВР изразходва ресурс да търси нарушителите. Едва ли не служител на Пътна полиция се явява призовкар, да търси лице, което може да не е на адрес или да не е посочило нов адрес. Този дълъг процес по установяване на нарушенията води след себе си до това, че доста нарушители създават в себе си чувството на безнаказаност. С течение на времето не се постига превантивния и възпиращ ефект на наказанието”, коментира Тихомир Тодоров от Държавна агенция за безопасност на движението.

Кои са най-фрапиращите нарушения на пътя?

Пътните експерти подкрепят одобрения от правителството законопроект. „Нека да не забравяме, че всички тези нарушители на ЗДВП, които остават ненаказани в утрешния ден застрашават не само нас, но и нашите деца на пътя и, ако няма този механизъм за справяне, превенция и наказания за нарушителите, то просто законът става абсолютно неупотребим”, каза Мария Янева от Европейския център за транспорти политики.

Целта на предложението е шофьори като Светозар в бъдеще да бъдат санкционирани бързо. Предвидени са и бонуси. „Нарушителят ще може да заплати 70% от размера на наложената глоба”, обясни Тихомир Тодоров. Срокът за отстъпката е 14 дни. Същият е и периодът, в който шофьорите ще могат да обжалват фишовете си.

Законопроектът тепърва ще бъде обсъждан и гласуван в Народното събрание и ще влезе в сила най-рано догодина.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.