Срещата ще се проведе на 10 ноември

Лидерите на ЕС и Западните Балкани ще се срещнат на 10 ноември на среща на върха в София, когато трябва да бъде приет планът за реализация на регионалното икономическо пространство. Това съобщи МИА, уточнявайки, че срещата на върха в София се провежда като част от Берлинския процес и се председателства от България и Северна Македония.

Борисов: Никога не е било по-важно целият свят да работи заедно, за да спрем кризата

Европейската комисия заявява, че в момента се разработва и усъгласува визията за регионалната икономическа общност на Западните Балкани и че тя ще бъде готова за приемане на срещата на върха в София, предаде БГНЕС.

Борисов и Заев обелязват годишнина от подписването на Договора за добросъседство

"Планът трябва да бъде структуриран около четири свободи и конкретни мерки, които ще донесат осезаеми ползи за компаниите и гражданите в региона. Те включват намаляване на трансграничните банкови такси, премахване на техническите бариери пред търговията, усъгласуване на инвестиционните политики, признаване на професионалните квалификации в целия регион, насърчаване на електронната търговия и други подобни", каза комисията. Последната среща на върха в рамките на Берлинския процес се проведе през 2018 г. в Триест. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.