През годините сградата е била училище, банка и център за инвалиди

Отвън няма нищо, което да привлече вниманието ви в триетажната жълта къща, намираща се в град на 60 км от Залцбург, която стои свободна от 2011 г., пише „Политико“, цитиран от БГНЕС за това какво ще стане с къщата, в която се е родил Адолф Хитлер.

През годините къщата е била много неща, включително училище, банка и център за инвалиди. Някои предложиха да превърнат сградата в музей или международно място за срещи, посветено на мира. Други призоваха тя да бъде съборена изцяло.

Сега, след продължителен процес за отчуждаване на къщата от нейния собственик, австрийското правителство наскоро сложи край на спекулациите: Тя ще бъде реновирана и превърната в полицейско управление, като строителството трябва да започне скоро и да завърши до началото на 2023 г.

По-рано това лято австрийското министерство на вътрешните работи публикува архитектурен дизайн на обекта; Длъжностни лица също така предложиха мемориален камък пред къщата, който беше монтиран през 1989 г. като предупреждение за опасностите от фашизма, да бъде преместен във Виена или другаде в града. Крайната цел на тези промени е да "неутрализират" историята и символиката на къщата, казаха служители, и да се попречи да служи като място за поклонение на неонацистите в бъдеще.

27 януари - Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

Тези развития на събитията в град Биркенау обаче - особено предложеното премахване на паметника, срещу което градският съвет оттогава гласува, - не успокоиха местните жители, които не са развълнувани от перспективата полицията да се премести в къщата и се вярва, че омаловажаването на нейната история е грешен избор.

„Родното място на Хитлер очевидно е символ за всичко, което е свързано с Хитлер“, казва Рут Водак, експерт по крайнодясната реторика във Виенския университет. „Ако промените това, трябва да го направите по начин, който кара хората да осъзнаят какво е и какво е било, какво символизира, защо се е превърнало в този символ."

Тя предупреди: „Не можете просто да го направите, това би било пожелателно мислене.“

Стремежът на австрийското правителство да „неутрализира“ родната къща на Хитлер повдига трудни въпроси за това доколко страната отчита миналото си.

В продължение на десетилетия след Втората световна война официалната позиция на Австрия беше, че тя е първата жертва на нацисткия режим - гледна точка, която пренебрегва факта, че много австрийци приветстват германския райх и служат в неговата армия.

Оттогава Виена промени позицията си, признавайки ролята си в нацистките престъпления и работи за изграждането на по-всеобхватна култура на паметта. Но такива дебати продължават да се появяват и днес: от шепа скорошни скандали, свързани с неонацистки книги с песни в крайнодясните братства, до скандал в Браунау за „дълбоко расистко“ стихотворение, сравняващо хората с плъхове, връзката на Австрия с миналото и ролята на неонацистката идеология остава налице.

Без значение от крайния резултат, Браунау винаги ще запази поне част от своята идентичност като родно място на Хитлер, признаха местните жители. Всички ремонти и пренастройки в света не могат да премахнат този аспект от историята.

„Хората знаят къде е и ще я намерят, независимо дали има синя фасада или жълта, дали покривът има един или два фронтона“, каза Георг Бахлайтнер, директор на туризма в Браунау. „Това ще остане родното място и хората все още ще искат да го видят.“

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си