През 2018 г. заловените пратки дрога са достигнали рекордните 181 тона

Кокаинът е по-достъпен в Европа от когато и да е било, а конфискуваните пратки са достигнали рекордни равнища през 2018 г. Това се посочва в публикувания във вторник годишен доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании, съобщава „Франс прес”, цитирана от БТА.

Конфискуваха тон „балкански” кокаин на Канарските острови

Докладът се базира на данни от 2018 г., които са най-актуалните на разположение. През 2018 г. заловените пратки кокаин са достигнали рекордните 181 тона, което е с 40 тона повече от 2017 г., когато е бил поставен предишният рекорд. Броят на отделните конфискации - 110 000 - също е безпрецедентен.

Най-големи количества кокаин са заловени в Белгия (53 тона), Испания (48 тона) и Нидерландия (40 тона). Пристанищата на тези три страни са историческите морски входни точки на кокаина в Европа.

Европол отчита бум на трафика на кокаин по море по време на пандемията

Освен това нивото на чистота на кокаина се увеличава през последните десет години, а цената му на дребно не се е променила съществено. През 2018 г. 4,3 милиона европейци са консумирали кокаин, което прави този наркотик втория най-популярен на Стария континент след канабиса.

В доклада се обръща внимание и на отражението на пандемията от коронавируса върху пазара на наркотици. Докато карантинните мерки в почти цяла Европа са съкратили въздушните полети, трафикът по море остава на равнищата отпреди пандемията. Освен това потребителите и продавачите са се насочили към онлайн продажбите в даркнета, платформите на социалните мрежи и фирмите за доставка по домовете.

Заловиха близо 2 тона кокаин в смес за котешки тоалетни

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.